Cała Prawda O Tym Jak Parzyć Wyśmienitą Kawę (a Której Sprzedawcy Ci Nie Powiedzą)

Cała Prawda O Tym Jak Parzyć Wyśmienitą Kawę (a Której Sprzedawcy Ci Nie Powiedzą) czyli szkolenia dla baristów poznań ział na kawę białą i czarną ciągle obowiązuje, aczkolwiek niekoniecznie już pod tymi samymi nazwami. Obecnie do jakiejkolwiek byśmy się nie udali kawiarni, czeka nas nie lada wyzwanie pod postacią wyb

Dodane: 24-02-2020 07:51
Cała Prawda O Tym Jak Parzyć Wyśmienitą Kawę (a Której Sprzedawcy Ci Nie Powiedzą)

Sposoby przyrządzania kawy

szkolenia dla baristów poznań
szkolenia dla baristów poznań

Podstawowy podział kawy na czarną i białą już powoli odchodzi w niepamięć, biorąc pod uwagę różnorodność serwowanych rodzajów kaw. Oczywiście podział na kawę białą i czarną ciągle obowiązuje, aczkolwiek niekoniecznie już pod tymi samymi nazwami. Obecnie do jakiejkolwiek byśmy się nie udali kawiarni, czeka nas nie lada wyzwanie pod postacią wyboru rodzaju kawy, na który mamy ochotę. Od małego, czarnego espresso, poprzez cappuccino, na różnych rodzajach caffe latte kończąc - wybór jest szeroki, a to jeszcze nie wszystkie możliwe opcje. Do wyliczanki należałoby dodać jeszcze flat white czy americano. Można do tego dodać już bardziej swojsko brzmiącą kawę po wiedeńsku z dodatkiem bitej śmietany, czy kawę po irlandzku z tak zwaną wkładką. To oczywiście nie wszystkie rodzaje kawy, jakie można spotkać. Każdy z tych rodzajów charakteryzuje się czymś innym i posiada swój własny sposób przyrządzania. Można więc z całą dozą pewności stwierdzić, że na brak różnorodności w tej kwestii narzekać nie możemy.


Szkolenia na baristów

Nie można sobie wyobrazić jakiegokolwiek miasteczka europejskiego bez przynajmniej jednej kawiarni, a czymże by była kawiarnia bez odpowiednio wyszkolonego baristy? Oczywiście parzyć kawę w domu każdy może, czy to przy użyciu najprostszych metod, czy tych bardziej wymagających. Mianem baristy jednak, określa się osobę, która zajmuje się parzeniem, wybieraniem oraz serwowaniem kawy zawodowo. Żeby móc poszczycić się tytułem baristy, należy najpierw ukończyć odpowiedni kurs. Szkolenie można podzielić na dwa rodzaje, jeden dla początkujących, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kawą oraz dla profesjonalistów, którzy chcą się podszkolić w swoim fachu. Niektórzy dystrybutorzy kawy oferują właśnie kursy dla baristów. W skład takiego szkolenia wchodzi nauka umiejętności, takich jak znajomość różnych gatunków kawy, oczywiście przyrządzanie kawy, odpowiednie spienianie mleka, czy też dbanie o ekspresy oraz obsługiwanie klientów. Po ukończonym szkoleniu można nie tylko pracować w zawodzie, ale także brać udział w Mistrzostwach Baristów.


Włoska kawa

Można stwierdzić, bez cienia wątpliwości, że krajem kawy w Europie są Włochy. Picie kawy jest tam swoistym rytuałem i istotną częścią kultury włoskiej. Któż z nas nie zna nazw, takich jak espresso, cappuccino czy caffe latte? Wszystkie te sposoby przygotowywania kawy pochodzą właśnie z Włoch. Co ciekawe, większość osób może kojarzyć, że to właśnie od spożycia espresso rozpoczyna się dzień, dzięki któremu dostaniemy z rana zastrzyk kofeiny. Rzeczywistość we Włoszech jednak wygląda nieco inaczej, ponieważ tam tradycyjnie dzień rozpoczyna się od wypicia filiżanki cappuccino do śniadania. Espresso można wypić dopiero popołudniu, jako dodatkowy zastrzyk energii w środku dnia. Inną ciekawostką dotyczącą spożywania kawy w tradycyjnej, włoskiej kawiarni jest to, że serwowana kawa może wydawać się zimna. Jest to jednak tylko pozorne wrażenie, dlatego że podaje się tam kawę, która jest gotowa do spożycia, czyli ma optymalną temperaturę żeby wypić ją od razu. Włoska tradycja picia kawy jest bardzo istotną częścią tamtejszej kultury.


Obecność kawy w kulturze

Kawa, poza tym, że stanowi bardzo ważny artykuł spożywczy w handlu, znalazła także swoje miejsce w szeroko pojętej kulturze. Idealnym przykładem mogą być Włochy, gdzie obecne są rytuały picia kawy i bogata tradycja jej przyrządzania w określony sposób. Nie jest to jednak jedyny kraj, w którym kawa stała się elementem kultury. Będąc najbardziej popularną używką, kawa znalazła się w wielu zakątkach świata i stała się napojem, którym delektuje się wiele osób. Czy tego chcemy czy nie, kawa przeniknęła do kultury w sposób naturalny, stając się jej częścią. Istnieje wiele tradycyjnych metod przyrządzania kawy, jeden z nich jest nawet opisany w Panu Tadeuszu, epopei narodowej. Tak samo w wielu utworach, zarówno europejskich, jak i tych zamorskich, można znaleźć wzmianki o kawie. Nie wspominając o kolekcjach w muzeach, zawierających przyrządy do parzenia kawy, czy bogato zdobione filiżanki, w których była serwowana. Także współcześnie obecne są różne rytuały i tradycje związane z kawą, jak chociażby popularne "wyjście na kawę".


Sukces ekonomiczny kawy

Faktem jest, że do jakiegokolwiek miasta w krajach cywilizowanych się nie udamy, tam znajdziemy kawę. Czy będzie ona serwowana w kawiarni, czy też będzie stała na półkach w sklepie, w którymś z tych miejsc na pewno ją znajdziemy. Kawa jest uważana za najbardziej popularną używkę na świecie i jest jednym z podstawowych artykułów spożywczych. Ponadto kawa jest najważniejszych towarem handlowym, aż 25 milionów producentów zajmuje się jej wytwarzaniem. Największym światowym producentem kawy jest oczywiście Brazylia, później Wietnam, Kolumbia oraz Indonezja. Ciekawostką jest fakt, że sama uprawa kawowca jest dość wymagająca i nie może być zautomatyzowana, jak niektóre inne uprawy roślin. Sukces kawy na gruncie ekonomicznym jest niewątpliwie niesamowity, trudno jednak jednoznacznie wskazać przyczynę takiego sukcesu. Pewnym jest to, że kawa na całym świecie ma swoich zwolenników, ze względu na jej smak i aromat oraz właściwości pobudzające. Sama różnorodność odmian oraz mnogość sposobów jej przygotowania sprawia, że jest niezwykłym towarem.



© 2019 http://kawowe.gadzety.gsm.pl/